Založiť novú webovú stránku alebo e-shopChcem nový web

A Koháry kúria

 

Koháry István barokk stílusú kúriája a 18. század első felében épült.

 

 
 

A díszítőelemek közül kiemelkedik a stukkós porosz boltozat és a lunettás boltozattal átívelt tágas pincehelyiség. A kúriához tartozik még a gazdasági udvar és a kert. A kúria sokáig elhagyatottan állt, mamár viszont, 2004 második felétől, a füleki cserkészek használatában áll.
 

A szövetségünk (www.szmcs.sk) még ebben az évben kicseréltette a roskadozó tetőt, így a rákövetkező évben eltudtuk kezdeni a belső tér felújítását. Sikerült bevezettetni az áramot és kitisztítani az udvart. Sokat kapartunk, vakoltunk, gipszeltünk és festettünk, míg sikerült eredeti állapotába hozni a barokk kori kúria két helységét, és mindezt önerőből, hála Nagy Zolinak,St ( kőműves mesternek ).

 

- Az évek során a csapat bevezettette a vizet és rácsatlakoztatta a házat a szennyvízcsatorna rendszerre, újraépítette a szociális helységet , elrendezte a terepet kulturáltabbá varázsolta a pincerészt.

 

- 2009-ben sikerült felújítani a konyhát, ami igen sok energiát követelt a csapat roverjeitől, főleg Nagy Zolitól és Czikó Zsoltitól. A falak be lettek vakolva és ki lett festve a helység, a padló le lett betonozva és már új padlóburkolat díszíti. Bekötöttük a vizet, és egy részen ki lett csempézve a fal. A konyha 2010 januárjától üzemel. Ebben az évben megtörtént a kastély körüli tereprendezés is, így a terep már kihasználható sátorozásra vagy egyéb sporttevékenységre. A pince is fejlődött egy kicsit, berendeztünk benne a borospince mellett egy kis kiállítást a kastélyban talált tárgyakból, és egy börtöncella is várja a kíváncsi vendégeket.

 

 

Folyosó betonozása 2012.04.28.

      

 

 

 

 

 

 A felújítás előtt


 

Tetőjavítás


A belső tér felújításaA wc felújítása


   

 Konyha felújítása

    

4. helység ( hálószoba)

    
Fatartó


Pince


 

A kúria :-)

 

 

 

TOPlist